Ο Δημήτρης Μπάσης γεννήθηκε στην Στουτγάρδη, όπου είχαν μεταναστεύσει για μερικά χρόνια οι γονείς του. Την Ελλάδα τη γνωρίζει για πρώτη φορά στα οκτώ του χρόνια, όταν επιστρέφουν οικογενειακώς σ’ ένα ακριτικό χωριό, το Χέρσο του νομού Κιλκίς.

Σε ηλικία εννέα (!) ετών αρχίζει να ψέλνει στην εκκλησία του χωριού και στα δώδεκα αρχίζει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, τα οποία ολοκληρώνει παίρνοντας το πτυχίο του σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Παράλληλα τραγουδά ερασιτεχνικά σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στα είκοσι του, αμέσως μόλις αρχίζει να τραγουδά επαγγελματικά, τον ανακαλύπτει ο Σταμάτης Κραουνάκης αλλά και η δισκογραφική του εταιρεία η Warner, με την οποία υπογράφει αμέσως συμβόλαιο. Για τρεις συνεχείς σεζόν συνεργάζεται με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την ομάδα της, που αποτελείτο από τους Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνα Νικολακοπούλου, όπου γράφει τη δική του ιστορία στις μουσικές παραστάσεις υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Ανδρέα Βουτσινά.
Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε με δυο συμμετοχές στα έργα του Σταμάτη Κραουνάκη «Όταν Έρχονται Οι Φίλοι Μου», στο οποίο συμμετέχει με δύο τραγούδια και στο soundtrack «Το Τρίτο Στεφάνι», όπου συμμετέχει με ένα τραγούδι.
Το ’96 τον ανακαλύπτει ο Χρήστος Νικολόπουλος, συνεργάζεται μαζί του σε ζωντανές εμφανίσεις και το ’97 κυκλοφορεί ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Με Τη Φόρα Του Ανέμου» (μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και Κώστα Φαλκώνη και στίχοι του Χρίστου Παπαδόπουλου).

Οκτώ μήνες αργότερα κυκλοφορεί το soundtrack του σίριαλ «Ψίθυροι Καρδιάς» με τη μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια, το οποίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία, αφού αγγίζει τις 120.000 πωλήσεις και η φωνή του Δημήτρη Μπάση ακούγεται απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

Την επόμενη περίοδο συνεργάζεται με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Λιδάκη και στο τέλος του ’98 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Σ’ Ανοιχτούς Ουρανούς» σε μουσική και πάλι του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Άρη Δαβαράκη και της Ελένης Γιαννατσούλια.

Η χειμερινή περίοδος ’98 – ’99 αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του Δημήτρη Μπάση λόγω της συνεργασίας του με την Χαρούλα Αλεξίου. Το καλοκαίρι του ’99 ξεκίνησε σειρά συναυλιών μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ίδιο καλοκαίρι, συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο σε μια σειρά συναυλιών με την Κ.Ο.Ε.Μ. (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής), σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Το ίδιο διάστημα συμμετείχε στο αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλία που επαναλήφθηκε στο Ηρώδειο.
Τον Οκτώβριο του ’99 έδωσε μία σειρά συναυλιών στην Αυστραλία με την Ειρήνη Χαρίδου. Τον χειμώνα του 1999-2000 βρέθηκε στην Σφεντόνα στο πλευρό της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

Το 2000 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ «Μιλάω Χρόνια» σε σύνθεση της Βάσως Αλαγιάννη και στίχους του Νίκου Μωραΐτη.
Τo 2001 αποτελεί σταθμό στην καριέρα του καθώς τον γνωρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και του προτείνει να επανεκτελέσουν μαζί -40 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση κι αυτή τη φορά ολοκληρωμένο- ένα από τα σπουδαιότερα έργα του, το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού». Το συγκεκριμένο έργο ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1961 με ερμηνευτή τότε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, χωρίς όμως να είναι ολοκληρωμένο καθώς λογοκρίθηκαν κάποια τραγούδια. Για την ηχογράφηση αυτή ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης αποφασίζει, μετά από απουσία 17 ετών από τα studio, να ξαναμπεί σ’ αυτά, να ενορχηστρώσει και να διευθύνει τη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης». Κάποιους μήνες αργότερα ακολουθεί άλλος ένας δίσκος του Δημήτρη Μπάση με το Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Η Αγάπη Είναι Φωτιά» αποτελούμενος από επανεκτελέσεις κυρίως ερωτικών τραγουδιών του συνθέτη.

Τον Δεκέμβριο του 2001 ξεκινά τις εμφανίσεις του με τον Γιάννη Κότσιρα στην Αθήνα και η επιτυχία που γνωρίζουν συνεχίζεται τον Μάρτιο του 2002 στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην καλοκαιρινή τους περιοδεία στην Ελλάδα, η οποία τους χάρισε δικαιωματικά τον τίτλο του πιο “εμπορικού” μουσικού διδύμου του καλοκαιριού.

Ο επόμενος χειμώνας βρίσκει τον Δημήτρη Μπάση να «συμμαχεί» με τον Πασχάλη Τερζή και τον Δημήτρη Μητροπάνο, γεγονός που συμπίπτει με την κυκλοφορία από την MINOS-EMI του νέου του άλμπουμ «Δημήτρης Μπάσης». Ένας πολυσυλλεκτικός λαϊκός δίσκος, με έντεχνο υπόβαθρο που βρήκε από τους πρώτους κιόλας μήνες της κυκλοφορίας του θερμότατη ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή μουσική προσωπικότητα του ερμηνευτή.
Το καλοκαίρι του 2003 συμμετέχει στο αφιέρωμα ανά την Ελλάδα της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με έργα (Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη, Τα Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, Οι Ποιητές του Κόσμου) μελοποιημένα από τον συνθέτη.

Τον Δεκέμβριο του 2003 εγκαινιάζει μια απόλυτα επιτυχημένη συνεργασία με τον Μανώλη Λιδάκη στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνεχίστηκε σε έναν δεύτερο κύκλο εμφανίσεων στην Αθήνα, αλλά και σε καλοκαιρινή ανά την Ελλάδα περιοδεία. Παράλληλα, ηχογραφεί το νέο του Cd με τίτλο «Δύσκολη Καρδιά» σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Μυρτώς Κοντοβά, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς.

Παράλληλα, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε και κάποιες προσωπικές συναυλίες τόσο προβάλλοντας τις προσωπικές του νέες και παλιότερες επιτυχίες όσο και έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλευρό της Μαρίας Φαραντούρη.
Τον χειμώνα του 2004 – 2005 ξεκίνησε τις κοινές του εμφανίσεις με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Θέμη Αδαμαντίδη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σε ένα αφιέρωμα στο ζεϊμπέκικο. Η ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος στην «Ακτή Πειραιώς» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο σε cd με τον τίτλο «Υπάρχει και το Ζεϊμπέκικο».
Τον Μάιο του 2005 συμμετείχε στο αφιέρωμα για τον εορτασμό των 80χρονων του κορυφαίου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη «Τα Τραγούδια του Έρωτα και της Αγάπης», το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε για πρώτη φορά μόνος του το συναυλιακό του ταξίδι σε μια επιτυχημένη περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα.

Τον Χειμώνα του 2005 – 2006 εμφανίστηκε στην «Ακτή Πειραιώς» με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Μελίνα Κανά και Βαγγέλη Κορακάκη.
Το Καλοκαίρι του 2006 πραγματοποίησε συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με τη Δόμνα Κουντούρη, αλλά και με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», ενώ τον επόμενο χειμώνα συνεργάστηκε με τους Χρήστο Νικολόπουλο, Κώστα Μακεδόνα και Μελίνα Κανά, στη Μουσική Σκηνή «Σφεντόνα».

Το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποίησε συναυλίες με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Δόμνα Κουντούρη. Επίσης εμφανίστηκε για 2 βραδιές στο Αρχαίο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, κάνοντας μια μουσική διαδρομή από το Βυζάντιο στο Σήμερα, συνοδεία πιάνου, τσέλου και παραδοσιακών εγχόρδων.

Το Φθινόπωρο του 2007 εμφανίστηκε με το Μάριο Φραγκούλη στο Ηρώδειο στην παράσταση «Σε βυζαντινά Ίχνη». Παράλληλα συμμετείχε ως λαϊκός τραγουδιστής με το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη στην Alte Oper της Φρανκφούρτης.
Αυτό το διάστημα εμφανίζεται με τη Λένα Αλκαίου στο ιστορικό «Χάραμα» της Καισαριανής, ενώ κυκλοφορεί από τη Legend και ο νέος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Η ζωή αλλού σε πάει».

Το χειμώνα του 2007 ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο ιστορικό Χάραμα, ενώ παράλληλα συμμετέχει μαζί με τον Πασχάλη Τερζή στο δίσκο της Γλυκερίας με τον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “Τα Θεμέλιά Μου Στα Βουνά”. Λίγους μήνες αργότερα το 2008 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Από Το Βυζάντιο Στο Σήμερα” ηχογράφηση από τις δύο συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Το 2008 συνεχίζει τις επιτυχημένες εμφανίσεις του στο Χάραμα.

Το χειμώνα του 2009 ξεκινάει μια σειρά εμφανίσεων στο Μικρό Κεραμεικό μαζί με το Γεράσιμο Ανδρεάτο που συνεχίζεται και το καλοκαίρι του 2010 σε μία μεγάλη περιοδεία. Τον Ιούνιο κυκλοφορεί το πρώτο, ουσιαστικά, live άλμπουμ του Δημήτρη Μπάση με τρία CDs και 53 τραγούδια τόσο από τη δική του δισκογραφία, όσο και αγαπημένα λαϊκά τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών, το οποίο γίνεται πλατινένιο.
Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί το άλμπουμ «Η Συννεφιά Περνάει Με Παρέα» σε μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ο χειμώνας του ίδιου έτους βρίσκει το Δημήτρη σε μία συνεργασία σταθμό στην πορεία του, στο Κέντρο Αθηνών μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Γιάννη Κότσιρα, μια σύμπραξη που αγάπησε πολύ ο κόσμος. Το επόμενο καλοκαίρι πραγματοποιεί μια μεγάλη περιοδεία μαζί με την Μελίνα Ασλανίδου.

Το Νοέμβριο του 2012 έρχεται η επιτυχημένη συνεργασία με τη Μελίνα Ασλανίδου και το Χαράλαμπο Γαργανουράκη στο Tas Stage, η οποία θα συνεχιστεί την Άνοιξη του ’13 στη Θεσσαλονίκη στο Stage Live.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Δημήτρης συμμετέχει στην περιοδεία του Θάνου Μικρούτσικου «Πάντα Γελαστοί και Γελασμένοι» μαζί με το Μανώλη Μητσιά, το Γιάννη Κότσιρα και τη Ρίτα Αντωνοπούλου.

Αρχές του 2014 επιστρέφει στο Tas Stage, αυτή τη φορά μαζί με την Πίτσα Παπαδοπούλου και το Βασίλη Σκουλά, ενώ το καλοκαίρι τον βρίσκει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τη Νάντια Μπουλέ. Τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς ξεκινούν οι εμφανίσεις του Δημήτρη με τη Ραλλία Χρηστίδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις οποίες συνεχίζουν το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφορεί το live άλμπουμ του Χρήστου Νικολόπουλου «Της Ζωής Μου Τα Τραγούδια», στο οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Μπάσης μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Π. Τερζής, η Γλυκερία, η Μ. Ασλανίδου, ο Κ. Μακεδόνας και η Γ. Νέγκα. Παράλληλα, ο αγαπημένος ερμηνευτής συμμετέχει στη μουσική παράσταση του Γιάννη Ζουγανέλη στο Βοτανικός Plus. Την Άνοιξη του 2016, ο Δημήτρης επιστρέφει στο Ρυθμός Stage και παρέα του έχει τη Σοφία Κουρτίδου. Το καλοκαίρι τον βρίσκει σε μία ακόμη μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την Ελένη Πέτα.

Το χειμώνα του ’17 εμφανίστηκε στη Σφίγγα στην Αθήνα και στο Kremlino στον Πειραιά, ενώ τον Ιούνιο γιόρτασε τα 20 χρόνια του στη δισκογραφία με μία μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη και τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Μελίνα Ασλανίδου, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του με τίτλο «Τι Τα Θέλεις» με τραγούδια σημαντικών δημιουργών. Ακολουθεί μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ το φθινόπωρο ταξιδεύει σε Ευρώπη και Αμερική.

Από Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2018 ο Δημήτρης Μπάσης εμφανίζεται στο Petrogazi και γίνεται κομμάτι της Συνοικίας Ασμάτων του Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Το Μάιο κάνει περιοδεία σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και ταυτόχρονα κυκλοφορεί από τη Heaven το νέο του τραγούδι “Χάνομαι”.

Το 2019 τον συναντούσαμε Κυριακές μεσημέρι στο Άλσος σε ένα πρόγραμμα επιμελημένο από τον Διονύση Σαββόπουλο και στην συνέχεια στο Vergina Theatro με τον Κώστα Καραφώτη. Η χρονιά συνεχίστηκε με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστραλία με αποκορύφωμα το καλοκαίρι όπου πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες περιοδείες του.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ένα λεπτό», ένα ανατρεπτικό ντουέτο με τον Χρήστο Μάστορα που σημειώνει τεράστια επιτυχία από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κυκλοφορίας του.